2012. június 18., hétfő

home sweet home


Külföldre távozás kapcsán egyik fő kérdéskör az ingatlan(ok) eladása, vagy el nem adása körül forog az érintettek írásaiban, véleménnynyilvánításaik során.
Jól látható, h a dolog nem olyan egyszerű, és jól körvonalazható két tábor:
- a ne add el a házad
- és az add el a házad lájkolók :)

Nyilván a kérdés nem triviális semmilyen szempontból. Eléggé egyértelmű az is, hogy sok esetben nem is kérdés a kérdés. Ahhoz, h mozdulni tudjon egy család, egyáltalán nem lehetetlen, hogy a ház árát kell beletenni.(Nem biztos, h ördögtől való ez, sokan csinálták, és boldogan élnek down under). Magyarországon élünk, az adókat is adók sújtják, a megtakarítások bérből és fizetésből jó ha arra elegendőek, amit a vízumig való jutáshoz csengetni kell, főleg ha ügynökkel csinálja valaki, aki nélkül azonban aligha érdemes.

Szóval, mindkét tábor felvetései tök jogosak szoktak lenni, és önmagukban elfogadható érvek, csak néha ezer más dologtól is függ az a bizonyos döntés...
A "ne tedd" tábor legtöbbször azzal indokolja, h nem szabad felégetni mindent, ha nem jön össze, legyen hová visszatérni. Jogos, értjük is, csak az előbb írtak miatt nem biztos, h kivitelezhető. Sajnos. Mindenesetre megfontolandó lehet ez is.

Mi valahogy mindvégig úgy gondoltuk, h eladjuk a házat, ha odakerül a dolog. Itt tartunk ugye éppen. Elmondom, h miért van így, aztán bátran véleményezzetek, vagy aki épp a döntés előtt áll, tud párhuzamok mentén gondolkodni.

Anyagi szempontból nézve nem égető az eladás, kb 25%-át kéne most pénzzé tennünk, és részünkről már oké az indulás, és a kintlét pár havi biztosítása a meglévő tartalékok mellé csapva.
DE
- Úgy hisszük, hogy az az ingatlan, aminek nincs gazdája, rohamosan elkezd amortizálódni. Legyen az amiatt, mert albérlők lakják, akik vagy gondoskodnak róla, vagy csak 4 fal számukra, amiért fizetnek, és ez feljogosítja őket számos dologra. (így hiszik). Másrészt tudva, h a tulaj AU-ban él, sajnos erős a realistása annak, h pont magasról fog tojni a féltve gondoskodott házunkra a lakója. Szomorú, de ezt kell feltételeznem. Még szomorúbb, h élő példa is van rá, nem egy.
- Ha üresen hagyjuk állni , az sem sokkal jobb, mert ugyan az állaga kevésbé tempósan, de romlik, illetve folyamatosan szállít feladatokat, amire figyelni kell. Számlák, kéményseprők, gázóra leolvasó, hasonlók.
Ergo, valaki számára plusz feladatokat ->terhet jelent. Kit bízhat meg ilyesmivel az ember? Őszinte legyek? Szerintem senkit. Én a családra sem bíznám, és nem a bizalom hiánya miatt, hanem mert Szabolcs megyében élnek, onnan képtelenek lennének menedzselni, még akkor is, ha az ellenkezőjét mondanák. Tudom, h egy idő után nyűg, extra teher volna, és folyamatos aggódás azon, h jajj, csak be ne törjenek, vagy tudomisén...
Amikor a tesómék nyaralni mennek, és anyukámék "őrzik" a házat, vagyis enni adnak a kutyának/cicának, megöntözik a növényeket, stb, már az is extra teher nekik a végére. Nehogy akkor történjen valami, ugye...No meg a jól megszokott napirendjükbe be kell illeszteni egy extra bicajozást, ami nem nagy valami, de mégis terhes egy idő után. Apró hasonlat, mégis azt gondolom, h nagyon nehéz volna olyan szituációt találnom, ami eltérítene ettől az álláspontomtól, h nem szabad valakire bízni a házat. Nálunk kert is van, azt gondozni kell, sorolhatnám.

Nem beszélve arról, h  ha évente egyszer (jó esetben ilyen gyakran) haza is jutunk majd, szerintem szomorúbb lennék attól, h úgy látom a házunkat, ami történhet vele annyi idő alatt. Mi is sok pénzt beletettünk, csinosítgattuk folyamatosan, de lélekben már elengedtük :)

Szóval osztom azok álláspontját, akik azt mondják, h ne hagyjunk elvarratlan szálakat itthon. Szerintem is így redukálható azon dolgok száma, amin aggódik/agyal/prög az ember. Egy új élet alapjainak lerakása során úgyis van épp elég olyan dolog, amivel az adrenalin az egekben pöröghet, már ha erre volna igény :)

Az árát meg nem kell eltapsolni, ha nem muszáj (ezt ki-ki maga tudja/érzi), szval, ha balul ütne ki valami, maradhat menekülőútnak némi tartalék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése