2012. március 17., szombat

Starter kit 2 - budgeting

Ezt a bejegyzést már jó régóta tervezem, mert a sok-sok releváns kérdés és tudnivaló része, hogy milyen költséggel is számoljon az, aki belevág ebbe az egészbe.
Az aunet fórumon is gyakran látom, h az újonnan bejelentkezők egyik első kérdései között szokott lenni, h mennyiből valósítható meg a kijutás...Na, pont erre nincs egzakt válasz.
Hogy miért is?
mert...
Ahogyan a procedúra hossza és nehézsége is gyakorlatilag mindenkinél más, úgy a felmerülő költségek is nagyon változók lehetnek. Van azonban egy gerince a dolognak, ami kiindulásnak jó lehet. Persze itt a mi folyamatunkból tudok csak kiindulni, a családi alapú, meg tanulóvízumos sztorik teljesen mások lehetnek.
mert...
fontos a költségek tervezésekor az, h sok-sok tétel AUD-ban fizetendő, így a végösszeg mértéke sajnos nagyban függ attól, h a forint éppen mennyire táncol az egekbe. Nekünk az első és az utolsó szakma-elismertetés között igen jelentős különbség volt forintban, pedig ugyanannyi AUD volt az ára...
mert...
van aki ügynök nélkül vág bele, mások ügynökkel. Nyilván az ügynöki díjazás így extra tétel, cserébe persze kapjuk a szakértelmét. (számos ellenpéldáról is hallottunk, de mi ezért mentünk tutira a "bevándorlási guruhoz" :), h ne szívjunk valami hülyével, aki a pénzéért semmit sem csinál. Anélkül is van elég ideg ebben az egész procedúrában.)
mert...
ha a main applicant-tal utazó családtagnak nincs meg a kívánt IELTS szintje (4.5), akkor fizetni kell plusz vízumdíjat, ami elég borsos, 4.100AUD, ez nálunk pl nincs a kalkulációban, hisz az én IELTS-em is megvan.

Induljunk onnan, h a költségek tervezésekor két részre érdemes osztani, h mekkora persely szükségeltetik:
1. a kijutásig szükséges dolgok fedezésére (legyen ez az előkészítési fázis)
2. a kiérkezés utánra, az ottani élet beindítására, az első rendszeres jövedem meglétéig (settlement cost)

Előzetes költségek:



prices
AUD HUF
Szakmaelismertetés, ügynök díja: 1,800 414,000
Szakmaelismertetés díja az elismerő szervezet felé, nálunk ACS 360 82,800
Szakmaelismertetés díja az elismerő szervezet felé, nálunk ACS 360 82,800
Szakmaelismertetés díja az elismerő szervezet felé, nálunk ACS: 360AUD 360 82,800
IELTS teszt: 46 000HUF/alkalom 3 volt 0 138,000
Vízum Pályázat ügynöki díja 1,800 414,000
Vízum Pályázat hivatalos díja 3,000 690,000
Erkölcsik 0 6,500
Útlevél gyereknek 0 25,000
Orvosi vizsgálat részei: 0 0
1. AIDS tesz 2 fő: (kb ennnyi) 0 20,000
2. Orvosi- 2 felnőtt, 1 gyerek (ezt még nem tudom pontosan, kb 17e-felnőtt, 10e-gyerek?) 0 35,000
Repjegy (planned) 0 700,000
Cuccaink konténeres szállíttatása kb. 0 500,000
plusz még az angol órák, jövés-menés ügyintézés benzinje, stb 0 500,000
Total 3,690,900


Talán benne van minden fő tétel, szépen látszik, h nem aprópénz.

Kinti költségek:

Ennek kapcsán kint élő magyaroktól kaptam támpontot a kalkulációhoz, de hangsúlyozom, itt is ahány ház kb annyi féle módon el is térhetnek az igények. Gyerekkel, vagy anélkül mész? A gyerek iskolás, vagy kisebb? Két keresővel számoltok, vagy eggyel? Mekkora házat bérelnél, és hol? Milyen autót veszel? Mikre költesz heente? stb-stb-stb.
Fentiek tükrében tényleg csak a kiindulást segítendő néhány szám:
- rent heti 350-400 AUD
- havi cost kb 4.000 AUD mindennel
- éves kb 70.000 AUD
- első hónapokban extra kiadások: bérlésnél bond + autó + biztosítások + lakás/ház felszerelése, berendezése és sorolhatnám.

Fentiek tényleg csak tájékoztató jellegűek, nem garantálom, h valóban ennyi, majd ha kint élünk úgy 1-2 éve, és van munka, stb, akkor legfeljebb validálom:)


7 megjegyzés:

  1. Szerintem a 4.000 AUD/ho kicsit sok. Az elso 1-2 evben kb. a 2/3-bol eltunk ugy, hogy kozben hazat is vettunk. Persze idovel nonek az igenyek, s vele a koltsegek is. :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kommentet, ez is csak azt mutatja, h nagy a szórás. Próbáltam nagyságrendeket mutatni, csak, h nagyjából kiderüljön, h mégis mennyi az annyi. Ha kevesebb is elég, az csak jó hír:)

    VálaszTörlés
  3. Mi évek óta vezetünk minden cent kiadást, úgyhogy egészen pontos nyilvántartásunk van. Ha nem így lenne, bőven alásaccolnánk a havi költéseinket.
    A tapasztalatunk az, hogy a havi $4000 abszolút reális összeg egy család esetében, és még csak nem is nagy lábon: a renttel, villany-gáz-víz-mobil-internetszámlákkal, biztosításokkal, kajapénzzel, tankolásokkal stb. már simán el is érheti az ember, akkor is, ha nagyon megválogatja, miket vesz meg a boltban. És akkor még nem vettünk műszaki cikket, bútorfélét, ruhákat, játékokat; nem jár a gyerek extra órákra, sportra, és mi sem járunk moziba meg étterembe.
    És emellé bármikor jöhetnek olyan extra kiadások, pl. egy fogászati kezelés, vagy mondjuk lerobban valamelyik autó (ez mind többszáz dollárban, akár ezresekben mérhető), és máris borul a havi terv.

    VálaszTörlés
  4. Én azt olvastam, hogy "havi cost kb $4000 MINDENNEL" - és ezt úgy vettem, hogy a renttel együtt, és feljebb csak tájékoztató jelleggel sorolta fel a rentet, mint legnagyobb heti kiadást, amire számítani kell.
    Anyway, szerintem kb. havi $4000 az, amiből mindennel együtt már ki tud jönni egy ügyes család (ez nyilván erősen függ a várostól, lakbér áraktól is), de simán vannak hónapok, amikor meg - ugyanazon családnál - bőven nem elég ez az összeg (pl. amikor kocsibiztosításokat kell fizetni, váratlan extra kiadások jönnek be stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, mégis zűrzavarosra sikerült a budgetem? :))
      Bocs, ha igen.
      Szóval, a rent nem külön értendő a 4 000 fölött, azért is írtam a havi mellé, h mindennel. Azt tényleg csak külön sorba leírtam, mint legnagyobb tétel, h mennyit lehet kalkulálni rá (Ági a fejembe lát:)).

      Törlés
  5. Nyilvan minden csalad mas es mas, valaki jobban tud sporolni, valaki kevesbe...
    Nekunk a mult havi hitelkartya koltesunk 2300 dollar volt konkretan. (ok, elismerem, ez nem a minimum budget) Mi kartyaval fizetunk minden boltban, benzinkuton, stb, (tehat ez a kaja, ruhazat, benzin, haztartasi cuccok es tarsai, nameg ha neha etteremben kajalunk, belepot fizetunk valahol, ilyesmi) de ebben nincs benne a rent, a mobiltelefon, internet, villanyszamla, biztositasok, stb. Tehat a negyezer dollar havonta teljesen realis szerintem, egyaltalan nincs tulbecsulve.

    VálaszTörlés