2012. február 16., csütörtök

bottom-up starter kit

Talán vannak néhányan, akik így. vagy úgy a blogjainkra keverednek, mert érdekli / izgatja őket a téma, hogy hogyan lehet(ne) Au felé venni az irányt.

Saját bőrünkön (és másokén)  is tapasztaljuk, hogy ez egy bonyolult, hosszú, viszontagságos, és költséges folyamat. Tényleg az. Kitartást, józan hozzáállást és ítélőképességet igényel, és folyamatos készenlétet. Mindig is ódzkodtam attól, hogy bárkinek tanácsot adjak a téma kapcsán, mert ez egy olyan szinten egyénileg eltérő input-output folyamat, hogy aligha találunk két teljesen azonos történetet.
Ezt a blogokból is láthatja, aki nyomon követi. Korod, végzettséged, nyelvtudásod, munkatapasztalataid, rokoni szálak, választott vízumtípus és még megannyi változó teszi igazi mátrix-rendszerré az egészet.
Mindezt fűszerezi a folyamatosan változó szabály -és feltételrendszer.
Fincsi kis saláta ugye?

Lecsupaszítva a témát minden egzotikumtól, amit magában hordozhat, úgy gondoltam, hogy most azoknak próbálok infot adni, akik innen-onnan már hallottak-nézelődtek, de nem tudják pontosan, h hol és hogyan is kéne nekikezdeni az egésznek.

Szívesen veszek kiegészítéseket/javaslatokat tapasztalt olvasóimtól is:)
Úgy vélem, hogy az alábbiak tüzetes átolvasása, sőt inkább áttanulmányozása lehet a legjobb kiindulópont:
1. Bertók Zoli honlapja: http://www.bertok.com/
Ez egy tematikus, részletes és abszolút up-to-date honlap, ami a bevándorlással kapcsolatos minden létező témát felölel. Biblia szintű:)
 2. Au bevándorlási hivatal honlapja http://www.immi.gov.au/ , ezt sokszor csak az immi-ként emlegetjük:)
Ez nyilván kevésbé tartalmaz szubjektív infokat, mint az első, de objektívből kimeríthetetlen mennyiségűt. MINDEN itt van, amit a téma kapcsán tudni kell. Feltételek, szabályok, kivételek, árak, átfutási idők, stb. Ez is Biblia. Folyamatos olvasása ajánlott, egyszeri nem lehetséges, és nem elég:)

3. szubjektív szempontok szerint összeállított, de sok-sok hasznos, érdekes infot tartalmazó oldalak:
- ausztralia.net FÓRUM oldal http://ausztralia.net/, ahogy a neve is mutatja, fórum, mindenféle releváns témában sokféle stílusú és tartalmú hozzászólással színesítve a véleményeket, infokat. Gazdája Bertók Zoli.
- és természetesen a kifogyhatatlan tartalmú, stílusú régebbi vagy újabb blogok. Én mikor olvasgatni kezdtem őket, valamiért csak bizonyos évjárat utániakat preferáltam, gondolva, hogy a régebbiek úgyis régi dolgokat tartalmaznak, ergo számomra nem olyan relevánsak. Tévedtem. Igaz, h a szabályok terén sok elavult, de minden másban nagyon sok érdekes, hasznos, kimondottan intelligens tartalmú blogokat, és általuk értékes embereket ismertem meg.

Kiindulásnak ennyi, ezek aztán úgyis elindítanak egy útvesztőben, amiből csak az igazán kitartók számára van kiút:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése